Naast zon en wind nu ook water?

26-06-2017

De Rijn en IJssel Energiecoöperatie slaat de vleugels uit naar Doesburg. De coöperatie, actief in een grote regio rond Arnhem, onderzoekt de mogelijkheden om in te stappen in het unieke project rond de waterkrachtcentrale in de Doesburgse sluis.


“Elk energieproject kent zijn risico’s en bij elk project schatten we daarom in wat de gevolgen van die risico’s kunnen zijn,” licht directeur Jan de Wit van de Rijn en IJssel Energiecoöperatie toe. “In een recente vergadering besloten onze leden dat we ook gaan doen voor het project in Doesburg. Wellicht het begin van een mooie samenwerking.”

De Rijn en IJssel Energiecoöperatie richt zich op drie deelgebieden: zon, wind en energiebesparing. Energieopwekking met behulp van water is nieuw voor de coöperatie. “En dat is het in Nederland sowieso,” vertelt De Wit. “Veel ervaring met energieopwekking met water is er niet en ook de kennis over mogelijke risico’s is beperkt. Die willen we goed in kaart brengen. Vandaar ons onderzoek.”  


Samenwerking

De Rijn en IJssel Energiecoöperatie deed een vooronderzoek, sprak met verschillende partijen en deskundigen en zocht naar constructies voor een samenwerking. Jan de Wit: “Daaruit is een opzet naar voren gekomen die - ook financieel - mogelijk is. Onze leden vonden een diepgaander onderzoek daarom alleszins de moeite waard. Maar ze vonden ook dat het draagvlak en de trekkracht toch vooral uit Doesburg zelf moeten komen. Onze energiecoöperatie wil dadelijk zorgen voor de structuur en de aanpak, maar Doesburgers moeten ook zélf in actie komen. Wie kleinschalige, duurzame energieopwekking in Doesburg helemaal ziet zitten, roepen wij op zich bij ons te melden! Dat kan via telefoonnummer 085 4011762 of door een mailtje naar service@rijnenijsselenergie.nl.” 


Duidelijkheid

De Rijn en IJssel Energiecoöperatie houdt zich bezig met projecten rond alternatieve energieopwekking. Heel concreet is op dit moment het windpark Koningspleij in Arnhem. Voor de bouw van vier windmolens heeft de energiecoöperatie samen met een aantal andere initiatiefnemers een crowdfundingactie opgezet. Inmiddels hebben zich 180 voorinschrijvers gemeld voor financiële deelname. Deelname is nog mogelijk via www.windparkkoningspleij.nl. Van weer een heel andere orde zijn de energiehelpdesks die de Rijn en IJssel Energiecoöperatie runt voor negen gemeenten in haar werkgebied, waaronder de gemeente Doesburg.

Jan de Wit verwacht dat het onderzoek naar deelname in het unieke sluisproject in Doesburg maximaal 12 weken gaat duren. Aan het eind van de zomer is meer duidelijkheid.